Ειλεός και εντερική απόφραξη.

Ειλεός σημαίνει αδυναμία του εντέρου να προωθήσει το εντερικό περιεχόμενο. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και πολύ πιθανόν να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση. Ο Ειλεός μπορεί να είναι αποφρακτικός, οπότε μιλάμε για εντερική απόφραξη, αλλά μπορεί να είναι και παραλυτικός, δηλαδή ακινησία του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην προωθείται το περιεχόμενο.

Ο αποφρακτικός ειλεός οφείλεται σε μηχανικό αίτιο. Υπάρχει δηλαδή κάποια αιτία που φράζει τον αυλό του εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβεί από κάποια αιτία μέσα στο έντερο, στο τοίχωμα του εντέρου, ή από κάτι που είναι έξω από το έντερο και το πιέζει. Η απόφραξη μπορεί να είναι πλήρης ή και ατελής, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει την διάγνωση. Ο παραλυτικός ειλεός συνήθως οφείλεται σε ισχαιμία του εντέρου, σε φαρμακευτική επίδραση, η σε δηλητηρίαση από τρόφιμο.

Όταν η απόφραξη δεν συνοδεύεται από απόφραξη των αγγείων του εντέρου, τότε η απόφραξη του εντέρου είναι λέγεται απλή, ενώ αν στραγγαλιστούν και τα αγγεία τότε λέγεται επιπλεγμένη. Η απόφραξη των αγγείων κάνει ακόμα περισσότερο επείγουσα την κατάσταση, διότι το έντερο απειλείται με νέκρωση, κάτι που στη συνέχεια θα απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

Οι συχνότερες αιτίες της απόφραξης του λεπτού εντέρου είναι οι μετεγχειρητικές συμφύσεις κατά 64%, οι κήλες 15% και οι όγκοι 10% . η απόφραξη του παχέος εντέρου οφείλεται συνήθως σε κακοήθεις όγκους 60%, σε εκκολπωματίτιδες 15%, και σε συστροφή του εντέρου 15%.

Η θνητότητα της απόφραξης του εντέρου είναι 10%. Η αντιμετώπιση συνήθως είναι χειρουργική αλλά η επιβίωση εξαρτάται από τη προ-χειρουργική και τη μετά-χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημαντικό ρόλο παίζει η ρύθμιση των διαταραχών του ύδατος, των ηλεκτρολυτών, της χορήγησης αντιβιοτικών και της παρεντερικής  διατροφής.

Αφήστε Σχόλιο